Usuaris i Grups

Introducció als Usuaris

Un usuari Unix és algú que pot entrar al sistema, ja sigui remotament amb telnet o bé a la consola. Tots els fitxers són propietat d'algun usuari, i tots els processos s'executen amb els drets d'algun usuari. L'accés als fitxers i processos es determina segons l'usuari amb què t'hagis identificat.

En realitat, en un sistema Unix clàssic hi ha tres tipus d'usuaris:

A la part de dalt de la pàgina principal d'aquest mòdul, hi ha una taula d'usuaris presents al sistema. Pots fer clic sobre un usuari per editar-lo, o fer clic a l'enllaç de sota de la taula per crear-ne un de nou. Els usuaris el nom del qual es mostra en cursiva són aquells que tenen la contrasenya temporalment desactivada.

Introducció als Grups

Un grup és simplement una llista d'usuaris Unix. Cada usuari pertany almenys a un grup (el seu grup primari) i, opcionalment, a més grups. Tots els fitxers són propietat d'algun grup, i cada procés s'executa amb els permisos d'un grup.

Sota la llista d'usuaris hi ha una taula amb els grups existents. Pots fer clic sobre el nom d'un grup per editar-lo, o bé fes clic sota l'enllaç de sota per crear-ne un de nou.

Entrades Registrades

Sempre que un usuari entra al sistema per telnet, FTP o la consola, el sistema enregistra aquesta entrada i la subsegüent sortida. Al peu de la pàgina principal hi ha un petit formulari que permet mostrar les entrades de tothom, o d'un usuari seleccionat.